De achtbaan van de feestdagen én daarna!

5 januari 2017

Bijzondere maand, de decembermaand…wat een drukte toch elk jaar weer! Een achtbaan van recepties, etentjes, activiteiten bij de kinderen op school, maar ook gevoelens en emoties: alles komt voorbij. En dan januari, waarin we gewoon weer door moeten gaan. En hoe! Wij gaan dapper door.

December

December staat voor mij voor saamhorigheid. Dat merken we op de vele momenten van de dag dat de tv aanstaat voor het Glazen Huis van 3FM en later voor de Top 2000. Vaak hoor je daar de muziek die past bij je puberteit, nummers die je doen denken aan hele mooie momenten, maar ook nummers waar veel gevoel en emotie bij zit… Hoe pijnlijk dat ook kan zijn, het is nostalgie, heerlijk!

Ondanks de lekkernijen, de drukte en de gezelligheid is december ook een maand van bezinning. Ik sta stil bij m’n eigen gemis en bij de vele mensen om me heen die deze maand het liefste zouden willen overslaan. Want juist in december, tijdens al die gezellige activiteiten, ben je het liefste samen met degenen die je lief zijn. En als diegene er niet meer is, of als je diegenen niet (meer) om je heen hebt, dan doet dat pijn: intens veel pijn…

Januari

Nummers uit de Top 2000 zoals Bridge over troubled water, Simply the best en More than words zijn voor mij nummers waar veel gevoel bij zit. Muziek brengt zóveel; rust, herinneringen, emotie. En bij de overgang naar het nieuwe jaar hoort natuurlijk Happy New Year van Abba: hét lied waar al jarenlang een nieuw jaar mee wordt ingeluid met knallende kurken, oliebollen, maar ook tranen. Tranen van geluk én van verdriet. Dat moment net vóór twaalf uur, als de laatste minuten van het oude jaar wegtikken, mensen elkaar opzoeken en ‘klaarstaan’ om elkaar te knuffelen en gelukkig nieuwjaar te wensen… Altijd bekruipt mij dan een zwaar gevoel. Ik voel de pijn van gemis op dat moment nét iets meer, en ondanks alle mensen om me heen, voel ik me raar. Ik vraag me stilletjes af wat het komende jaar gaat brengen. Het ‘gelukkig nieuwjaar!’ dat kort daarna klinkt, met de proostende champagneglazen en het eerste vuurwerk, voelt beladen, het strookt niet met m’n gevoel. Maar zoals elke dag gaat het leven gewoon keihard door, en zo werkt het ook met de gezelligheid op oudjaarsavond. En dus ga ik mee in die golf van het proosten op het leven!

Goede raad en goede voornemens!

Want er is zoveel te proosten op het leven! Neem Dapper.: onze eigen praktijk die inmiddels alweer bijna 1,5 jaar bestaat. Wat ben ik trots op waar we tot nu toe gekomen zijn! Er is veel gebeurd en een van mijn goede voornemens is om daar vanaf nu veel meer over te gaan vertellen.

Een goed advies van een van mijn voormalige leidinggevenden luidde namelijk: “Laat je omgeving weten waar je mee bezig bent!”. En het is nu tijd om die raad op te volgen. Niet omdat ik zelf in de schijnwerpers wil staan, maar om alle mooie, goede en bijzondere dingen die ik meemaak te delen. Zodat misschien ook een ander er iets aan heeft! Dapper. begint het nieuwe jaar met een vernieuwde website (met dank aan Yourstyledesign!), reden temeer om te gaan bloggen over het werk dat Dapper. doet. Vanaf nu dus regelmatig Dapper. nieuws!

Verandering

Het nieuwe jaar brengt zoals altijd ook verandering met zich mee. Wendy en ik hebben een fantastisch eerste jaar samen gehad met onze praktijk. En dit fantastische gevoel blijven we ook vasthouden, maar wel op een iets andere manier. Wendy heeft besloten om afstand te doen van het eigenaarschap van Dapper.. Haar droom daarentegen – kinderen en hun ouders helpen bij verlies- blijft onveranderd! Om die reden zal ze zich ook blijven inspannen voor Dapper., langs de zijlijn en op de momenten dat het te druk is voor mij alleen.

Dapper. door!

Want druk is het! Als je een eigen bedrijf start, is de eerste periode een zoektocht naar wat nou precies bij je past, wat werkt en waar je je op moet focussen. De slogan van Dapper. is ‘Wegwijs bij verlies’ en dit ben ik voor mijn gevoel steeds beter gaan invullen. Dapper. richt zich niet meer alleen op kinderen en hun ouders, maar ook op nabestaanden die kortgeleden een dierbare zijn verloren. Mensen van alle leeftijden helpen en bijstaan bij hun verdriet, dat is waar het bij Dapper. om gaat.

Mensen van alle leeftijden helpen en bijstaan bij hun verdriet, dat is waar het bij Dapper. om gaat.

Ik krijg vaak de vraag ‘Is het niet zwaar?’ Natuurlijk, als enorm gevoelsmens en moeder van drie kinderen, word ik elke dag geraakt door de soms intens verdrietige verhalen. En natuurlijk heb ik niet altijd een antwoord op de vragen die worden gesteld, maar dat is ook niet aan mij. Het is aan mij om oprecht te luisteren en iemand vervolgens stap voor stap te leren omgaan met het verlies, het verdriet op een andere manier te leren vasthouden, zodat men daarna weer verder kan.

En iedere keer weer word ik verrast door de kracht die schuilt in de mens zonder dat hij of zij zich ervan bewust is. Verrast door de wijsheid van kinderen, de openheid om te praten over wat hen zo verdrietig maakt, en die geweldige momenten waarop iemand vertelt dat hij of zij weer zin heeft om te leven, te genieten van alles om hem heen. Dát is nu hetgeen waar ik blij van word!

Verwachtingen

Ik hoop met deze en komende blogberichten een kijkje te kunnen geven in het bijzondere werk dat ik doe. Omdat ik die goede raad wil opvolgen en omdat ik hoop mensen ook op deze manier wat steun te kunnen verlenen. In de komende blogs kun je lezen over:

  • Mijn rol als Kindbehartiger: als ik de stem vertolk van een kind bij een echtscheiding. Een prachtige en noodzakelijke rol die het belang van het kind centraal stelt als papa en mama niet meer samen verder willen.
  • Mijn rol als lid van het Landelijk Platform Nabestaandenzorg, als nabestaandenbegeleider. De samenwerking hierbij met uitvaartondernemingen en het bedrijfsleven.
  • En nog veel meer! 😉

Voor nu wens ik iedereen –het kan nog nét- al het goede voor 2017! Ook al is de situatie er wellicht niet naar om je goed te voelen, positiviteit brengt een mens uiteindelijk geluk…en dát is wat ik jullie allen van harte toe wens! Proost op het leven!

Lieve groet,
Caroline Hettich- van der Vliet
Dapper. Wegwijs bij verlies