Wegwijs bij echtscheiding

Scheiden? En dan?

Bij 1 op 3 huwelijken komt echtscheiding voor;
Jaarlijks krijgen 75.000 kinderen te maken met echtscheiding. Hierin verliezen kinderen het gezamenlijke thuis, hun vertrouwde kamer, de vrienden in de buurt, soms hun school en het gebeurt ook dat broers en zussen uit elkaar worden gehaald.

Liefhebbende ouders willen altijd het beste voor hun kinderen. We doen alles wat in ons vermogen ligt om voor ze te zorgen, hun leven te verrijken, en te laten voelen dat we van ze houden. Misschien ben je je nu meer bewust dan ooit dat je je kind alle liefde, steun en begeleiding wilt geven die het nodig heeft, met het verschil dat nu alles moeizamer gaat en ingewikkelder lijkt. Je bent niet de enige die dat zo ervaart. Voor veel kinderen is scheiding een onontkoombaar feit in hun leven.

De manier waarop ouders de scheiding aanpakken en verwerken, bepaalt in hoge mate hoe het met hun kinderen gaat, nu en in de toekomst.
Dat klinkt als een enorme verantwoordelijkheid, dat is het ook. En tegelijkertijd is het een ongelooflijke kans, want niemand – geen psycholoog, leerkracht, familielid of kennis- heeft met jouw kind de bijzondere, unieke relatie die jij ermee hebt. Niemand kent jouw kind beter dan jijzelf en niemand is beter in staat dit kind de zekerheid, begeleiding, structuur en veiligheid te geven die het juist nu zo hard nodig heeft**.

Maar hoe doe je dat? Hoe ervaart een kind de scheiding? En wat als je het zelf moeilijk hebt en niet meer positief over de vader/moeder van je kinderen kunt spreken? Wat betekent dat voor kinderen?
Vaak betekent een echtscheiding ook verlies. Dat kan voor ieder verschillend zijn. Voor de een is het verlies van de partner en van het kerngezin en voor de ander is het het verlies van het gezin en het ouderlijk huis. Het betekent vaak in een later stadium twee huizen en misschien ook nog wel nieuwe samengestelde gezinnen. Bij verlies hoort een rouwperiode, een proces waarin iedereen de realiteit onder ogen moet zien, de pijn van het verlies moet ervaren, het omvormen tot een herinnering (dat papa en mama samen zijn) en wennen aan de nieuwe situatie.

Een kind is erg flexibel en toch is het belangrijk om het kind te leren over alle emoties die komen kijken bij een echtscheiding.
Je bent een betrokken en liefhebbende ouder, die graag wil weten hoe hij of zij het eigen kind het beste kan helpen. En soms weet je het gewoon even niet. Mocht je tegen dingen aanlopen of vragen hebben over kinderen bij echtscheiding of heb je zelf momenteel een moeizaam contact met jouw (ex)partner en zit je met een hoop boosheid, frustratie en verdriet? Dan is Dapper. er voor jou!